Tara saraca, oameni destepti.

Este adevarat.

Totusi de unde incepe acest calvar?
Aveam sa aflu raspunsul in una din calatoriile pe vremea cand eram student, de la un dascal octogenar.
In discutiile din compartimentul personalului, ne intrebam: cum putem fi atat de corupti, condusi de oameni incapabili, cum ajung in functiile cheie din tara noastra.
Ascultand vorbele noastre despre saracie, coruptie si incopetenta din tara asta, batranul tacut si posomarat raspunse neintrebat: "Noi, profesorii, suntem de vina".
Cum asa?
Raspunsul veni imediat.
- Noi i-am facut oameni pe cei ce ne conduc, ingineri, doctori, profesori, noi i-am crescut in coruptie, i-am invatat ca nu munca e cheia succesului, si ca succesul se fura.

Ce simplu e adevarul.

Dupa ani, nu am nici un argument sa nu ii dau dreptate batranului, din contra, nu pot decat sa-i intaresc spusele.
Cati dintre noi nu am avut colegi care nu s-au straduit sa termine scoala?
Cati dintre noi nu stim analfabeti care au ajuns sa fie pregatiti in facultati, si apoi sa preia functii cu o raspundere imensa?

Din nefericire, nici scolile din orasul nostru nu fac exceptie.
Nu exista repetenti, corigenti, ci numai absolventi! Chiar si asa, de s-ar fi mutat polul intelepciuni la Vinju-Mare, ia facut genii pe toti?
In consecinta:
"Ciocu' mic" , domnilor profesori, atata timp cat promovati incompetentii, analfabetii, si diplomele eliberate de dumneavoastra nu au valoare, munca dumneavoastra nu valoreaza nimic.
Sunteti cei mai de incredere sabotori a tot ceea ce reprezinta: munca, competitivitate, cinste.
Sper, ca mai exista dascali care isi respecta meseria!

Your rating: None

Pai si ... nu facem nimic?
Eu cred ca pentru inceput ar fi bine sa zicem lucrurilor pe nume, in sensul de a chema oamenii la "dezbateri", sa le certam pesimismul si sa le inspiram prospetime, optimism, sa "incepem cu noi", pentru ca suntem o tara de "de ce sa fac eu daca ailalt nu face", sa ne pregatim noi, acasa, de pe net, din carti sau de unde gasim, educational, daca profesorii n-o fac sau n-au facut-o, sa ne amintim si sa le amintim ce are Romania si ce ar putea avea, sa fim siguri ca valorile n-au disparut, trebuie doar cautate si incurajate, sa le fixam in minte copiilor ca toate valorile pornesc de la o constiinta curata...

Mediul privat face, aici se promoveaza calitatea.
Nu da doi bani pe scoala din Romania, altul este sistemul de valori in mediul privat din Romania.
Problema este ca statul controleaza serviciile vitale si il favorizeaza sa mentina nivelul acesta de imbecilitate.
Toata lumea face masterul, sa se angajeze vinzator.

Cand ma gandesc uneori la cate persoane studiaza, tind si eu sa ma gandesc ca sistemul de selectie nu e destul de strict, ca nu se decanteaza clar cei buni de cei mediocri. Dar cred ca tara asta ar sta si mai rau daca ar studia mai putine persoane.

Asa ca parerea mea e ca principala cauza pentru starea nemultumitoare a economiei si a statului este disponibilitatea multora de a trisa, de a se abate de la reguli. In Oltenia este o vorba raspandita, ca daca as fi primar si eu as fura, dar macar as si face ceva. Daca pornim de la premisa asta, e totul pierdut, pentru ca un furt mic atrage si altele. Singura solutie este refuzul neconditionat, pentru ca de o ajustare la un nivel potrivit a furtului nu poate fi vorba.

Salutari si poate mai pui poze din oras.

O sa mai punem si multam de urari.

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare