Galeria foto pentru Dan Trancota seful PIN, ciripitor la Securitate?

| Image 1 of 1 |

Dan Trancota

Dan Trancota

Dan Trancota seful PIN, ciripitor la Securitate?

Magistraţii Tribunalului Bucureşti vor decide dacă Dan Trancotă, liderul Partidului Iniţiativa Naţională (PIN) Mehedinţi a dat note informative Securităţii sub numele “Dorin”, în urma sesizării depuse de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în instanţă.

În acţiune, se arată că Dan Trancotă a fost recrutat ca informator în anul 1979, pe când era profesor la liceul Vînju Mare, primind numele conspirativ “Dorin”, pentru “supravegherea informativă în rândul cadrelor didactice şi a altor intelectuali de pe raza oraşului Vînju Mare, pentru a cunoaşte la timp orice faptă ce ar putea aduce atingere Securităţii statului.”
“Informaţiile, pe care le voi furniza organelor de Securitate, vor fi scrise sub formă de notă, iar conţinutul lor va fi sincer, obiectiv şi va reflecta adevărul. Ele vor fi semnate cu pseudonimul Dorin, în loc de numele meu adevărat”, se arată în angajamentul olograf semnat de Dan Trancotă cu Securitatea, document deţinut de CNSAS.
Potrivit CNSAS, Dan Trancotă a dat informaţii despre un profesor de istorie care avea “idei neconforme cu realitatea şi supraapriecia civilizaţia anglo saxonă”, despre o familie din comuna Greci, care făcea parte dintr-o sectă religioasă, dar şi despre aspecte din viaţa privată a unor profesori, medici repartizaţi în localitate şi despre “aspecte de competenţa organelor de miliţie”. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii s-a sesizat din oficiu pentru verificarea lui Dan Trancotă, atunci când acesta şi-a depus candidatura din partea PIN, pentru ocuparea postului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi.
În urma verificărilor, CNSAS a întocmit, pe 9 iunie, o notă de constatare, ulterior, sesizând Tribunalul Bucureşti pentru a decide dacă liderul PIN Mehedinţi a fost colaborator al Securităţii. Tribunalul Bucureşti a fixat primul termen de judecată pentru data de 30 septembrie. Dan Trancotă a fost prefect de Mehedinţi între anii 2000-2004, făcând parte din Partidul Social Democrat (PSD).

Preluat de la http://www.editie.ro/mod.php?mod=stiri&idstire=70287

Your rating: None Average: 5 (1 vote)