Galeria foto pentru La Vinju Mare, codrul nu-i frate cu romanul

| Image 1 of 6 |

Buturi Padurice Elesteu Vinju Mare

Buturi Padurice Elesteu Vinju Mare
Buturi Padurice Elesteu Vinju Mare
Buturi Padurice Elesteu Vinju Mare
Buturi Padurice Elesteu Vinju Mare
Buturi Padurice Elesteu Vinju Mare
Buturi Padurice Elesteu Vinju Mare

La Vinju Mare, codrul nu-i frate cu romanul

Tagged:  

Cati dintre noi au colindat dealurile de la Vinju-Mare?
Cati dintre noi stim de padurile de salcam de pe aceste dealuri?
Cativa "soimi ai patriei", ce si-au purtat copilaria prin aceste ochiuri de padure, ascultand povestile bunicilor despre haiducii ce si-au ascuns prada in sub ramurile acestor codri. Locuri cu denumiri ciudate: La Moldoveni, La Copacul Cu Pacate, Lacul Tanar, Valea Larga, Coasta de la Cotofana, In Vale si multe altele, par sa se piarda in trecut.

S-au dus bunicii, timpul ia rapus fara mila.
S-au dus padurile, in nepasarea noastra. Povestea este stupida. Padurile au fost retrocedate fostilor proprietarii, care neavand posibilitati sa o protejeze, au privit sau au participat la defrisarea arborilor.
In ultimul timp, langa elesteu, un mic lac in fostul poligon militar, intre cartierul militar si fabrica de lapte, impresurat de salcii, la cativa metrii o mica padure de plopi (aproximativ 100 de arbori), a fost defrisata. Totusi, un singur plop priveste buturile ramase in urma defrisarii.

Astfel paduricea plopii de la elesteu a devenit plopul de la elesteu. Nu stiu daca acea padurice isi atinsase maturitatea pentru a fi exploatata forestier, si nici daca scopul cu care fusese plantata acolo era acesta.
Reamintesc de pepinierea de plopi de la marginea orasului care a fost desfintata. Motivul nu il stiu.
Cei batranii cunosc mult mai bine aceste dealuri, si stiu ca isi vor lua plata. Norocul face ca pana in acest moment Vinju-Mare sa fie ferit de inundatii. Putini stiu cat de intense au fost acestea in trecut.

Cert este ca in timp ce toata Europa se gandeste la extinderea si conservarea masei verzi, la Vinju-Mare se petrece invers, copacii sunt taiatii, padurile desfiintate, fara sa existe un plan de repopulare a acestora. Profitul imediat este infim cu deficitul viitor.

Your rating: None