La Vinju Mare, codrul nu-i frate cu romanul

Tagged:  

Cati dintre noi au colindat dealurile de la Vinju-Mare?
Cati dintre noi stim de padurile de salcam de pe aceste dealuri?
Cativa "soimi ai patriei", ce si-au purtat copilaria prin aceste ochiuri de padure, ascultand povestile bunicilor despre haiducii ce si-au ascuns prada in sub ramurile acestor codri. Locuri cu denumiri ciudate: La Moldoveni, La Copacul Cu Pacate, Lacul Tanar, Valea Larga, Coasta de la Cotofana, In Vale si multe altele, par sa se piarda in trecut.

S-au dus bunicii, timpul ia rapus fara mila.
S-au dus padurile, in nepasarea noastra. Povestea este stupida. Padurile au fost retrocedate fostilor proprietarii, care neavand posibilitati sa o protejeze, au privit sau au participat la defrisarea arborilor.
In ultimul timp, langa elesteu, un mic lac in fostul poligon militar, intre cartierul militar si fabrica de lapte, impresurat de salcii, la cativa metrii o mica padure de plopi (aproximativ 100 de arbori), a fost defrisata. Totusi, un singur plop priveste buturile ramase in urma defrisarii.

Astfel paduricea plopii de la elesteu a devenit plopul de la elesteu. Nu stiu daca acea padurice isi atinsase maturitatea pentru a fi exploatata forestier, si nici daca scopul cu care fusese plantata acolo era acesta.
Reamintesc de pepinierea de plopi de la marginea orasului care a fost desfintata. Motivul nu il stiu.
Cei batranii cunosc mult mai bine aceste dealuri, si stiu ca isi vor lua plata. Norocul face ca pana in acest moment Vinju-Mare sa fie ferit de inundatii. Putini stiu cat de intense au fost acestea in trecut.

Cert este ca in timp ce toata Europa se gandeste la extinderea si conservarea masei verzi, la Vinju-Mare se petrece invers, copacii sunt taiatii, padurile desfiintate, fara sa existe un plan de repopulare a acestora. Profitul imediat este infim cu deficitul viitor.

Buturi Padurice Elesteu Vinju Mare Buturi Padurice Elesteu Vinju Mare Buturi Padurice Elesteu Vinju Mare Buturi Padurice Elesteu Vinju Mare Buturi Padurice Elesteu Vinju Mare Buturi Padurice Elesteu Vinju Mare
Your rating: None

buay stiti de ce au lasat copacul ala acolo?au facut o plangere aia cu oile..cum ca ciobanul cand venea sa-si adape lanoasele acolo.., nu avea umbra domne...!dar parca are si ceva estetic..:)))

are ceva estetic, dar din ala al lui bacovia....

fratilor la urmatoarele alegeri sa mai puneti botul la oamenii care va pupa mina...pina isi vad sacii in caruta, iar dupa fac ce au facut toti ...burta

Aceasi soarta au avut-o si copacii dintre oras si cartierul militar.

Toate defrisarile s-au facut cu stirea autoritatilor...fie ca au fost imlicate si au bagat ceva bani in buzunar..fie au vazut dat au tacut pentru nu a pierde cateva voturi...

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare